مسائل اصلی دورهی نوجوانانی شامل مسائل زیر است:
بلوغ جسمی و جنسی: در این مرحله از زندگی، هورمونهای جنسی شروع به ترشح میکنند و باعث تغییر در ویژگیهای جسمی و جنسی فرد میشوند. میزان آگاهی از روند این تغییرات، دیررس یا زودرس بودن بلوغ و نحوهی برخورد دیگران، بهویژه پدر و مادر، میتوانند این تجربه را برای نوجوان سخت یا آسان کنند.
بلوغ شناختی و عاطفی: نوجوانان در بسیاری از زمینهها شبیه بزرگسالان هستند اما هنوز از نظر زیستی و در نتیجه، فکری و عاطفی در حال رشدند. لب پیشین مغز آنها، که وظیفهی کنترل رفتارها و احساسات را برعهده دارد، هنوز بهطور کامل رشد نکردهاست؛ بنابراین طبیعیست که یک فرد نوجوان گاهی رفتارهای تکانهای داشته باشد و نتواند بهشکل منطقی فکر و عمل کند.
کسب هویت: نوجوان در حال ساختن هویت منحصربهفرد خود است. در این مرحله از زندگی، فرد برای اولین بار با جدیت به شکل دادن آینده و مسیر زندگیاش فکر میکند و دربارهی عقاید فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مذهبیاش تصمیم میگیرد. کسب هویت میتواند یک چالش بزرگ باشد و باعث شود که فرد روشهای مختلف و متفاوتی را امتحان کند تا در نهایت، هویت مطلوب خود را برگزیند.
پیدا کردن استقلال: در این دوره بیشترین کشمکش بین والدین و فرزندشان به این دلیل است که نوجوان میخواهد بزرگسال شناخته شود و استقلال داشته باشد؛ در حالیکه پدر و مادر او آمادگی ندارند که به یکباره فرزندشان را به چشم یک بزرگسال ببیند و مسئولیت و اختیار همه چیز را به او بسپارند. این مسئله ممکن است باعث بروز اختلاف نظرها و مشاجراتی بین نوجوان و والدینش بشود.
روابط با همسالان: نوجوانان نقش بسیار مهمی در زندگی همدیگر دارند؛ زیرا اولین همسفران یکدیگر در اکتشاف دنیا هستند. بهعلاوه، تعلق داشتن به یک گروه دوستی کمک میکند تا احساس استقلال بیشتر از خانواده داشته باشند. نوجوانان مدام خود را با دوستانشان مقایسه میکنند، از آنها تاثیر میپذیرند و به تأییدشان نیاز دارند. اغلب نوجوانان ترجیح میدهند که بیشتر اوقات خود را با دوستانشان سپری کنند و در نتیجه، داشتن روابط دوستانهی سالم تاثیرات مثبتی بر زندگیشان دارد.